Wat er allemaal komt kijken bij het maken van uw parelketting.

Iedereen is wel bekend met het oeroude fenomeen van een parelketting, maar hoe komt een parelketting eigenlijk tot stand? Dat is iets waar de meeste mensen waarschijnlijk een stuk minder mee bekend zijn en is tevens iets waar bij in dit artikel een stuk aandacht aan wensen te geven.

Zoals bekend mag worden verondersteld is een parel een hard rond voorwerp dat door bepaalde weekdieren wordt gemaakt. Dit kunnen zowel oesters als slakken zijn. Dat een parelketting ook door slakken kan worden gemaakt is iets waar zeer weinig mensen weet van hebben. Deze parels worden vervolgens door ons mensen opgevist en dienen uiteindelijk als sieraden in allerlei verschillende soorten en maten parelkettingen.

Het parelmoer van de parels is een koolzure kalksoort die zich concentrisch in kristallijnen vorm om het centrum van de parel heen vormt. De hardheid van parels in parelkettingen is slechts 2,5 tot 5, wat niet bijzonder hoog is. Diamant heeft zo de maximale hardheid van 10. Toch is het vrijwel onmogelijk om de parels in uw parelketting met de hand te beschadigen, omdat ze een buitengewoon vaste vorm bezitten. Wel is het zo dat parels een houdbaarheidsdatum hebben. Na ongeveer 100 jaar begint het parelmoer van de parels namelijk aanzienlijk te slijten. Hierdoor zullen de parels in uw parelkettingen er uiteindelijk een stuk minder mooi gaan uit zien en deze parelkettingen zullen daarom op den duur vervangen moeten worden. Nu is dat voor de meeste mensen niet zo’n probleem, omdat de gemiddelde leeftijd van een mens lager ligt dan de leeftijd van een parel. Het kan echter wel een probleem worden als u parelkettingen erft van ouders en grootouders.

De grootte van de parels in uw parelkettingen kunnen ook flink variëren, al wordt over het algemeen vrij veel van een standaardmaat gebruik gemaakt. Toch zijn er parels bekend met groottes die variëren van een speldenknop tot de grootte van een duivenei. Een parelketting met parels van deze groottes zou echter onmogelijk of onaangenaam om te maken of te dragen zijn. Vandaar dat er een vrij standaard maat wordt gebruikt voor het maken van parelkettingen.

Zoals u kunt opmaken uit dit artikel, komt er nogal wat kijken bij het tot stand komen van uw parelketting. Allereerst dient een oester of slak de parel over lange tijd te doen groeien tot de juiste grootte en kwaliteit ontstaan is. Vervolgens dienen de parels door een duiker of kweker opgedoken of geoogst te worden. Daarna vindt de selectie van de juiste parels plaats en worden ze uiteindelijk verwerkt tot de prachtige parelkettingen die u hier in onze online webwinkel te koop aangeboden ziet. Al met al een flinke reis voor de pareltjes in uw huidige of toekomstige parelkettingen!


Geplaatst

in

door

Tags: